Bra att veta om tävling

De vanligaste tävlingsformerna inom islandshästvärlden är sport och gæðingakeppni. För islandshästar handlar tävlandet nästan uteslutande om gångarterna. Men det är också många som tävlar i gæðingafimi, distans, western m. fl. Det finns något för alla! 

På knapparna nedan kan ni klicka för att komma vidare till mer information. 

Att tävla... 

Sport
En bra tävlingshäst inom sport är en häst som har rena gångarter, stora imponerande rörelser och som är lydig för små hjälper. De bästa hästarna kan både gå i hög samling och i explosiva tempon. Temperamentet hos tävlingshästarna varierar men för att nå den största framgången måste hästen utstråla lätthet och kraftfullhet. Hästarna delas in i fyrgångare och femgångare och tävlar i grenarna fyrgång, femgång och tölt på en ovalbana, samt i pass på en rakbana.


Gæðingalist

Gæðingalist är en tävlingsform som under 2023 blev en officiell tävlingsgren inom LH (Landsamband Hestamannafélaga), Islands motsvarighet till SIF. Det innebär att GL ännu inte är en officiell SIF-gren och mycket arbete återstår innan SIF på ett bra sätt kan introducera grenen till fullo på lokalföreningsnivå. Som ett första steg har nu de första svenska Gæðingalist-domarna examinerats och det pågår ett fortsatt samverkansprojekt mellan SIF och Wången med mål att introducera grenen i Sverige. Gæðingakeppni
Gæðingakeppni är en tävlingsform som breder ut sig mer och mer i Sverige. Målet med tävlingen är att hitta den bästa hästen, som på isländska kallas Gæðingur. Domarna vill se en häst med stor samarbetsvilja och glädje, som visar energiska och lösgjorda gångarter. Även uttrycksfullhet är en viktig del av bedömningen. Hästen skall visa mycket gång, tempo, vilja och utstråla ”power”. Alla vill rida på en riktig Gæðingur.